Valkoinen ihme toukkalassa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Valkoinen ihme toukkalassa

Kun Pohjolaan satoi lunta 20 cm muutamassa päivässä, kehräsi ensimmäinen EMMAn toukista kotelokoppaansa parissa päivässä tuhansia metrejä silkkiä. Tämä valkoinen ihme, kokongi, valmistui sunnuntaiaamuna  28.11. klo 11 aikoihin. 36 tuntia siihen meni. 

Seitsemää uutta  kehrätään parhaillaan ahkerasti  ja lisää on odotettavissa paljon, jos kaikki menee samaan malliin.  Tulollaan olevat kokongit ovat vielä läpinäkyviä. Siellä toukka tekee ikiaikaista liikesarjaansa, ja näin oma turvallinen ”kapalo” kehräytyy umpeen.
Ensimmäisen valmiin kokongin sisällä toukka on ”hajoamassa” ja vaihtumassa aikuiseksi yksilöksi,  perhoseksi. Muutos imagoksi  vie parisen viikkoa ja sitten sen pitäisi päästä ulos kokongista pariutumaan. Se, tuleeko sieltä ulos koiras vai naarasperhonen  on  aikamoista luonnon arpapeliä. 

Tätä draamaa odotellessa, uusi sukupolvi kasvaa ja näillä kaksiviikkoisilla lähestyy aika, jolloin elämä on yhtä ahmimista ennen kotelokoppavaiheeseen pääsyä.
Jos silkkiä haluaisimme kotelokopista saada, katkeaisi toukan tie kopan valmistuttua. Se höyrystettäisiin, ja silkkikuitua ryhdyttäisiin nyhtämään kopasta.  EMMAssa emme ole tuottamassa silkkiä, joten silkkitoukkien elämän kiertokulku saa edetä luonnonmukaisesti perhosvaiheesta munimiseen.

Me toukkaäidit olemme olleet onnesta sekaisin ensimmäisestä kokongista.  Ajatus itselläni on herkistynyt myös huomaamaan ympäröivän luonnon täydellisen muutoksen. Jotain samaa kuin kokongissa on lumeen kääriytyneessä maisemassamme nyt.  Ensin sataa ensilumi, hento luminen harso, josta talvi kutoo vahvan ja kantavan hangen, jonka alla luonto valmistuu tulevaan kevääseen.  Me itsekin hiljennymme lumen pehmeään, äänettömään, kylläkin kylmään,  suojaan. No, toivon, että maisema ei ihan vielä olisi talven asetuksilla. Lumen olomuoto taatusti vielä muuntuu moneen kertaan loskasta puuterilumeen, räntään, hankikantoon…

Tällaisiin aatoksiin kokongin ihmeestä voi päätyä. Niin silkkitoukkien elämä kuin lumihiutaleet ovat biotaidetta parhaimmillaan. Tämä päivitys on hyvä lopettaa Arthur Rimbaud’n  kiteytykseen valkoisesta: ”Vain valkeaa haaveiluun”.

Kommentit

Lisää uusi kommentti