Love at the museum | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Love at the museum

"EMMA on kuin New Yorkin MOMA eli modernin taiteen museo", muistan sanoneeni vaikka kuinka monta kertaa aloittaessani yleisöopastusta Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Uskon, että näillä (taika)sanoilla on yhteys siihen, että olen päätynyt työskentelemään upeisiin puitteisiin San Franciscon modernin taiteen museoon SFMOMAan lukuvuodeksi 2010-2011!

EMMAssa opin ajattelemaan taidemuseon yhteisenä aikuisten ja lasten"leikkipaikkana", jossa on lupa kertoa monia tarinoita moniaistisesti ja taiteisesti. Ja ehkä juuri tästä syystä SFMOMA, joka totta tosiaan on sekin kuin EMMA (ja toisinpäin) tuntui orientaatiopäivästä alkaen ihan(an) omalta paikalta.

Tunteen modernista- ja nykytaiteesta helposti lähestyttävinä asioina soisin mielelläni kaikille. Vähintäänkin jokaisella tulisi olla mahdollisuuden edes kerran elämässä kokea jotakin merkittävää, tärkeää tai ihmeellistä juuri taidemuseossa.

Viime viikolla 15.9.2010 San Franciscon kulttuurilaitosten edustajat ja opettajankoulutuslaitosten edustajat kokoontuivat puhumaan taidekasvatuksen asemasta opettajankoulutuksessa.

Tilaisuudessa David M. Donahue kertoi vaikuttavan tarinan oppilaastaan Mill's Collegesta, joka kritisoi  kurssia, jossa pohdittiin mahdollisuuksia integroida taideopetusta eri oppiaineisiin. Opiskelija oli pettynyt, koska hänen mielestään taiteella tai taideopetuksella ei ollut mitään tekemistä tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kanssa, tavoitteilla joihin hän itse oli sitoutunut tulevaisuuden opettajana.
Tälle opiskelijalle taide näyttäytyi vain elitistisenä puuhasteluna, johon vain harvoilla ja valituilla rikkailla ihmisillä oli etuoikeus.

Kuitenkin meillä kaikilla on oikeus jopa YK:n ihmisoikeusjulistuksen (artikla 27) perusteella vaikuttaviin taidekokemuksiin myös taidemuseoissa. Miten taidemuseot voisivat muuttua, jotta niihin meneminen olisi yhtä luontevaa kuin vaikka elokuvissa käyminen? Taide on ihanaa, Cool, Lovely ja so much Fun kuten SFMOMAn innostavat työntekijät sen muotoilivat sanoiksi museon lapsivieraille. Kysymys on enää vain siitä, miten taidemuseossa käyminen voisi olla vieläkin hauskempaa!!!

Myös minulla oli hauskaa ensimmäisenä työpäiväni museoyleisön parissa viime sunnuntaina Family Sunday-päivän työpajaoppaana. Galleriatilassa vetämääni piirustustyöpajassa tutkittiin tarkoituksellisia sattumia tiputtamalla langanpätkiä mustalle paperille ja piirtämällä syntyneiden kuvioiden ääriviivoja Cy Twomblyn taideteosten inspiroimana.

Työpaja keskellä taidemuseota erillisen työpajatilassa tapahtuvan työskentelyn lisäksi on SFMOMAssa vielä aika uusi toimintamuoto, mutta toimiva sellainen. Pajaan tipahteli muutaman tunnin aikana lähes sata osallistujaa lapsista aikuisiin. Oman taiteen tekeminen antoi luvan pysähtyä muutaman teoksen äärelle ja tekemisen ohella mahdollisuuden puhua ympäröivästä taiteesta meidän museon työntekijöiden kanssa.

n. 8-vuotias poika innostui tuottamaan omia teoksia sarjatuotantona ja viihtyi pajassa useamman tunnin. Viimeisin pojan tekemä teos oli kuva-arvoitus aiheesta LOVE. Käsitetaiteellinen oivallus oli näin syntynyt ja ehkä myös rakkaus taidemuseoon. Kotiinlähtiessä pieni tyttö tuli vetämään minua hihasta museon käytävällä ja kuiskasi, että hän oli lopulta keksinyt omalle teokselleen nimen, se oli MYSTERY.

Kirjoittaja on freelance museopedagogi (TaM) ja EMMAn opas 2006-2008, joka työskentelee lukuvuoden 2010-2011 SFMOMAssa Fulbright-stipendiaattina.

Lisää uusi kommentti