Pussiteen ihme | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Pussiteen ihme

Nähdessäni EMMAssa ensimmäistä kertaa kuvataiteilija Terhi Heinon ”Jäkälähameen” pysähdyin niille sijoilleni enkä saanut silmiäni irti.  Sitten astahdin lähemmäksi tutkimaan; ihan tottako on, että teoksessa on käytettyjä teepusseja? Itselleni tee on visuaalinen, jumalainen juoma ja vanha teepussi arjen rumimpia roskia mitä tiedän. 

Mutta näistä inhottavista pusseista, joita en halua edes sormillani kosketella, voi syntyä leijuva jäkälähame! Keijukaisen mekko! Muistin miten Lapissa Sevettijärven maisemissa valkoinen jäkälämatto kumpuilee taivaan rantaan. Siellä kulkevat keijut ja maahiset jäkälähameet kahisten tunturituulessa. Taiteilijan mielikuvituksessa he varmaan kierrättävät käytettyjä teepusseja asuihinsa. Teoksen huumori nauratti. Kuin se suorastaan ilkkuisi kaksinaisuudellaan. Ruma pussiläjä roikkumassa pesulan henkarissa ja samalla se on satuolentojen mystinen mekko. Tässä piilee Terhi Heinon taika. 

Viikon päästä olin jälleen EMMAssa vain ”Jäkälähameen” takia. Siitä tuli EMMAssa kaveri, jota käyn tervehtimässä. Olen huomannut monien muidenkin muistavan sen ottaessani asian esille.

Teos sai minut tekemään hassutuksia. Punastun häpeästä tunnustaessa tässä kaikkien edessä, että päätin kerran ajankulukseni näperrellä jotakin teepusseista. Ongelmana oli, ettei minulla ollut kotona pussin pussia. Periaatteessa en niitä osta, joten ryhdyin näpistelijäksi, napsaisin yhden sieltä ja toisen täältä. Lopulta tarpeellinen määrä Yelllow Label Liptoneita oli riittävästi kerättynä kahviloista ja tutuilta. Liotin pusseja kattilassa, tyhjensin ne lusikalla teenöhdästä ja kuivasin. Aivan hirveä työ! Ne eivät muotoutuneet keltaisiksi pergamenttimaisiksi kellokukiksi vaan litistyivät epämääräisiksi paperisutuksi. Ne taisivat tietää olevansa vihollisen käsissä ja tekivät kiusaa. Terhi Heino on paitsi luova myös todellinen käsityömestari. Tuhertaessani märkien pussien kanssa alkoi tumpeluuteni harmittaa ja siivosin jäljet vähin äänin. Se siitä.

Käyttämättömät pussit innoittivat myöhemmin tekemään niistä veikeitä joulukuusen koristeita Teen Ystävien pikkujouluun. Tosin teen ystävät eivät saaneet niistä joulumieltä vaan paheksuivat outoa makuani. Ymmärsivät kyllä tarkoitukseni olleen hyvän, mutta teepusseja ei kuulu julkisesti esitellä missään.
  
Kirjoittaessani ”Teen Ystävän kirjaa” vaikeimmaksi luvuksi muodostui pussitee. Sehän on maailman yleisin tee, koska se on niin tavattoman helppo. Pussin sisällä on vain runsaan gramman verran teemurskaa, joka nopeasti värjää veden. Me ”totiset” teen juojat arvostamme sen sijaan irtoteelaatuja, joiden lehdissä asuu ikuinen kevät, jotka tuoksuvat, maistuvat ja tuovat arjen keskelle visuaalisuutta. Tee on meille moniaistinen elementti ja jokainen teekuppi on ainutlaatuinen taideteos.  

Kirjassa on kauniita kuvia aukeavista teen lehdistä ja teevälineistä. En halunnut mukaan yhtäkään inhorealistista teemukia. Uutena teepussit ovat hygieenisen oloisia ja mukavasti rapisevia, mutta niiden ihanuus on enimmäkseen paperia.

Sitten muistin rakkaan ”Jäkälähameen” Olkoon se kuvituksena lukuun  ”Pussiteen sietämätön kepeys”. Otin yhteyttä EMMAan ja sain luvan käyttää kuvaa. Aukeamasta tuli täydellinen. Pussitee sai taiteellisen kohotuksen, josta jokainen teen ystävä iloitsee. 

Samalla jouduin punnitsemaan myös suhdettani helppoon teehen. Oivalsin, että jokainen pussin käyttäjä on potentiaalinen, todellisen teen harrastaja. Jonakin päivänä hän haluaa kenties kohdata aidon teen kaikessa  kauneudessaan ja nautinnollisuudessaan ja innostuu hauduttamaan käsinpoimittua lehtiteetä.

Samoin voi tapahtua, että EMMAssa vaelteleva satunnainen vieras voi  ”Jäkälähameen” kautta löytää tiensä nykytaiteen pariin ja hurahtaa sen maailmaan loppuiäksi.

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija joka on kirjoittanut keitto- ja elämäntapakirjoja sekä romaanin. Vuonna 2003 hän perusti Teen Ystävät ry:n ja on siitä lähtien omistautunut teelle. ”Teen Ystävän kirja”(Sammakko) ilmestyy huhtikuussa. 

Lisää uusi kommentti