Kasaripläjäys | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Kasaripläjäys

EMMAssa sai täällä viikolla ensi-iltansa mediataiteilija Marikki Hakolan videoteos PIIPÄÄ REMIX, joka perustuu performanssiin PIIPÄÄ, jonka ensi-esitys oli puolestaan 29.5.1987 Vanhalla Ylioppilastalolla. Juhlatunnelmissa Hakola oli kutsunut alkuperäisen performanssin tekijät koolle ennakkokatselutilaisuuteen, jossa meitä oli muutama emmalainenkin joukon jatkona. Näiden kahden ensi-illan välissä oli moni ehtinyt harmaantua.

Reilut 40 minuuttia kestänyt video kiidätti katsojansa takaisin kahdeksankymmentäluvulle. Kun saliin esityksen jälkeen syttyivät valot, taputuksia saatteli hyväntahtoinen hyminä, jonka käsikirjoittaja Jouni Tommola puki sanoiksi: ”Oltiinko me ihan oikeasti noin tosissaan! ”

Digitaalitekniikan aikakaudella, on vaikea tajuta miten paljon performanssin tekeminen on aikoinaan vaatinut. 1980-luvulla PIIPÄÄ oli poikkeuksellinen esittävää ja elektronista taidetta sekä audiovisuaalista projisointiteknologiaa yhdistelevä, tietoyhteiskuntaa ja teknologian ylivaltaa kritisoiva näyttämöteos.  Mutta miten viattomalta 80-luvun tietotekniikka nyt tuntuukaan, kun olemme entistä enemmän riippuvaisia tekniikan tarjoamista virtuaalisuhteista.

Kysyin Marikilta, mikä sai hänet palaamaan PIIPÄÄN pariin.  Syynä oli huoli kaiken katoavaisuudesta. Magneettinauhalle tallennettu elävä kuva ei säily sukupolvelta toiselle toisin kuin vaikka öljyvärimaalaus, joka on ja pysyy vähän huonommallakin hoidolla. Paitsi katsaus lähimenneisyyden taidehistoriaan PIIPÄÄ REMIX onkin myös merkittävä digitaalinen konservointiprojekti.

PIIPÄÄ REMIX pyörii EMMAssa 28.8. saakka.

Kirjoittaja on EMMAn viestintäpäällikkö.

Lisää uusi kommentti