Ei mitään salarakkaita | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Ei mitään salarakkaita

Kun Antonio Da Cudan veistos Luonnos avaruudessa aikanaan vaihtoi paikkaa Tapiola Garden -hotellin laajennuksen vuoksi, siirto herätti niin tapiolalaisten kuin median kiinnostuksen.
– Se on nyt syrjässä, aivan kuin tungettuna johonkin, kun parempaakaan paikkaa ei ole löydetty, argumentoi yksi ja toinen väitti abstraktin teoksen pyllistävän katsojilleen! Kolmas suri sitä, etteivät turistit enää tiedä missä kuvauttaisivat itsensä.

Tohina veistoksen ympärille kuvaa hyvin julkisen taiteen merkitystä meille; veistokset ovat tuttuja ja rakastettuja palasia miljöössämme, mutta toisaalta olemme niihin niin tottuneita, ettemme niitä huomaakaan, elleivät ne poistu paikaltaan.

Paitsi mielipiteitä, veistoksiin liittyy myös muistoja. Tunnustan kerran kesäyönä uineeni eräässä suomalaissa kaupungissa veistosta ympäröivässä suihkulähteessä. Se yö oli ikimuistoinen. Veistos ei ollut Ville Vallgrenin Havis Amanda, joka kyllä voisi kertoa muita huikeita vapputarinoita. Vappu nostaa myös tapiolalaiset veistokset valokeilaan, joskin espoolaista perinnettä on pakko kutsua töhrimiseksi muutaman veistoksen saadessa lähes vuosittain ylleen sprayserpentiinit.

Helsingissä on julkisia veistoksia ollut jo 1800-luvun alusta, Espoossa vasta 1960-luvulta saakka. Mutta ihmekös tuo, kun kaupunki on paisunut nykyiseen mittaansa vasta viime vuosikymmeninä. Tänään julkisia veistoksia on Espoossa noin 40, eri puolilla kaupunkia. EMMA aloittaa nettisivuillaan sarjan, jossa se esittelee kuukausittain yhden veistoksista.

Tutustu Pekka Jylhän Siipirikkoon, se on Espoon uusin julkinen veistos. Onko sinulla julkiseen veistokseen liittyvä tarina? Kerro.
 

Lisää uusi kommentti