Käännekohtia silkkitoukkien elämässä | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Käännekohtia silkkitoukkien elämässä

Paljon on ehtinyt tapahtua sitten viime toukkablogin. Toukat saivat uuden, museomestareiden tekemän arkkitehtuuriltaan modernin terraarion 1.11. Samalla uuteen kotiin laitettiin hautumaan uusi sukupolvi munia, jotta yleisölle saadaan esille eri kasvuvaiheessa olevia toukkia samanaikaisesti. Pienokaiset ehtivät ”syntyä” 11.11. ennen toukkien muuttoa työhuoneestani näyttelytiloihin.

Nyt terraario on ollut 16.11. lähtien yleisön nähtävillä. Haikeana, mutta tyytyväisenä siitä, että toukat näyttävät sopeutuneen näyttelytilan oloihin varsin hyvin, on todettava, että työhuoneestani puuttuu jotain. Toukkaterraarion elämän seuraaminen aikaansai samanlaisen, hypnoottisen, rentouttavan vaikutuksen kuin akvaarion tai takkatulen tuijottelu. Tutut toimet mulperipuuron keittämisestä terraarion siivoukseen ovat kuitenkin vielä osa normityöpäivääni. Matka terraarion äärelle kestää nyt vain tovin pidempään. 

Jännityksellä EMMAssa odotamme milloin ja miten toukat ryhtyvät luomaan omaa hyönteisten pienoisarkkitehtuuriaan. Yllättävästi monimuotoisimmat ja eleganteimmat eläinten rakennelmat löytyvät juuri hyönteisten, hämähäkkien ja lintujen maailmasta. Terraario on nyt kalustettu olkimoduleilla, joihin toukat voivat ryhtyä tekemään kotelokoppiaan, kun oikea hetki koittaa eli ne ovat täysikasvuisia ja niiden hormonieritys muuttuu ja ohjaa niitä rakennuspuuhiin. Kehräämisen liikesarjoja toukat ovat harjoitelleet jo ”vauva-vaiheesta” asti. Siltä toukkien liikehdintä ainakin meidän toukkaäitien silmin on näyttänyt.

Toukkaäitikollegani Johanna Wahlbeck on päivittänyt uusia kuvia toukka-albumiin, joka löytyy EMMAn FaceBook-sivulta.

Lisää uusi kommentti