Vodkaa museovieraille | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Vodkaa museovieraille

Terveisiä Pietarista! Kylläpä EMMA - yksi Suomen suurimmista taidemuseoista - tuntuu kotoisan pieneltä ja betoniseinineen suorastaan karulta Eremitaasin loputtomien kullattujen salien jälkeen. Kollega kysyi mitä taidemuseosta jäi mieleen. Jalkasärky, vastasin.

 
Jäi toki muutakin. Anekdootit, joita oppaamme onneksi viljeli vuosilukuja, mittoja ja nimiä tulvivan puheensa sekaan. En muista Talvipalatsin korkeutta maasta räystäisiin (tämänkin hän kertoi), enkä yhdenkään palatsin rakennusvuotta tai rakentajaa, mutta muistan elävästi tarinat Rasputinin surmasta tai siitä museokävijästä, joka heitti happoa maalauksen päälle. Onhan se häkellyttävää kuunneltavaa, että yksi ihminen voi omata sellaisen määrän nippelitietoa, mutta onkohan se kuitenkaan sitä, mitä opastettavat haluavat kuulla?
 
Kehä I:sen aamuruuhka ei tunnu enää miltään taitettuamme 5 kilometrin matkaa 1,5 tuntia koko Pietarin hyydyttäneessä iltaruuhkassa. Se on kuulemma ihan normaalia ja paras tapa liikkua kaupungissa autolla ruuhka-aikaan on parkkeerata se niille sijoilleen ja hypätä metroon.
 
Paitsi kaupungin, Pietari Suuri perusti myös Venäjän ensimmäisen museon. Kansalaisille museovierailu oli täysin tuntematon käsite, joten Pietari Suuren käskystä väkeä houkuteltiin paikalle tarjoamalle jokaiselle naisvieraalle kuppi kahvia ja miehelle puoli lasia vodkaa. Suorastaan nykyaikaista markkinointia ja kytkykauppaa. 
 
Pietari Suuren päivistä kaupunki on kulkenut pitkän ja kivisen polun nykyisekseen, eurooppalaiseksi ja kuitenkin niin venäläiseksi metropoliksi. Seurueellamme oli ilo tavata kaupunkiin uutta bisnestä rakentavia suomalaisia. He kiteyttivät työnteon Pietarissa yhteen lauseeseen: Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy. Ehkäpä siinä olisi ohjenuoraa myös meille säntillisille suomalaisille, jos asiat eivät mene just niin kuin suunniteltiin, niin sovelletaan.

Kirjoittaja on EMMAn viestintäpäällikkö

Lisää uusi kommentti