Nykyaikaa etsimässä | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Nykyaikaa etsimässä

12.10.2016 - 08.01.2017

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on aloittanut 10-vuotisjuhlavuotenaan uuden näyttelysarjan Nykyaikaa etsimässä, jonka ensimmäisessä katselmuksessa pysähdytään pohtimaan mitä olemme, minne olemme menossa ja mikä on ajankohtaista nyt.

Näyttelykonsepti on saanut innoituksensa kirjailija, kulttuuriajattelija Olavi Paavolaisen esseekokoelmasta (1929), jossa Paavolainen pohti modernin ihmisen kokemusta muuttuvassa, modernissa maailmassa. Hänen ajattelunsa tarjoaa hämmästyttäviä yhtymäkohtia moniin tämän päivän kysymyksiin.

Nykyaikaa etsimässä kääntää katseet sekä taiteessa että yhteiskunnassa vaikuttaviin ajankohtaisiin aiheisiin ja kannustaa katsojia osallistumaan keskusteluun. Näyttelyn teemat The New MeDigital Mankind ja Nature Kingdom tuovat tarkasteluun sen, minkälainen ihminen asuttaa globaalia digimaailmaa ja mikä on hänen suhteensa ympäristöön, itseensä ja toisiin ihmisiin. The New Me -teema kuvaa sitä, miten kehitämme tänä päivänä itseämme ja identiteettiämme äärimmäisiäkin menetelmiä käyttäen. Ihminen on yhä vahvempi toimija ja vaikuttaja. Digital Mankind -teema käsittelee sitä, kuinka digitalisaatio ei muuta vain yksilöä vaan koko ihmiskuntaa; olemme suuren murroksen keskellä, jossa ajattelumme ja toimintatapamme ovat muuttumassa.Nature Kingdom kertoo siitä, kuinka vahvasti ihminen yrittää vangita luontoa ja eläinkuntaa siinä aina kuitenkaan onnistumatta.
 
Näyttelyn teoksissa sukelletaan nykyajan urheilubuumista somevaikuttamiseen, eläinten hyödyntämisestä digievoluutioon, muovijätteistä pakolaiskysymykseen ja virtuaalisodankäynnistä henkisiin rinnakkaistodellisuuksiin. Kolmen-neljän vuoden välein toistuva näyttelysarja antaa mahdollisuuden museon ja näyttelyihin valittujen taiteilijoiden osallistumiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tulevaisuuden näkymien avaamisen taiteen kautta.


Esillä on 22 kansainvälisen nykytaiteilijan teoksia. Vaikuttava teoskokonaisuus, jonka ovat kuratoineet Pilvi Kalhama, Henna Paunu ja Päivi Talasmaa, koostuu perinteisten medioiden ohella ääniteoksista, tilallisista installaatioista sekä tilausteoksista.

Näyttelyn taiteilijat:

David Altmejd / Berlinde de Bruyckere / Harun Farocki / Maria Friberg / Hannaleena Heiska / Camille Henrot / Berglind Jóna Hlynsdóttir / Sasha Huber / Artor Jesus Inkerö / Saija Kassinen / Yazan Khalili / Klara Kristalova / Elke Silvia Krystufek / Antti Laitinen / Jonathan Monk / Ben Okri / Erwin Olaf / Aza Shadenova / Elly Strik / Pascale Marthine Tayou / Anne Tompuri / Akram Zaatari

Ensimmäisessä katselmuksessa tarkastelemme, minkälainen ihminen asuttaa globaalia digimaailmaa ja mikä on hänen suhteensa ympäristöön, itseensä ja toisiin ihmisiin.

Tutustu näyttelyn ja EMMAn syksyn ohjelmaan täältä.

In Search of the Present: Berlinde De Bruyckere from EMMA Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

In Search of the Present: Erwin Olaf from EMMA Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.David Altmejd: The Orbit, 2012
Photo: Tim Safranek photographics
Long-term loan Collection Mudam Luxembourg, Musée d´Art Moderne Grand-Duc Jean
Courtesy Andrea Rosen Gallery, New York.